Bewerkt plantagegeld

Er zijn van diverse plantage plantage tokens bekend die op de een of andere manier bewerkt zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan:

Instempelingen met letters/cijfers/kloppen:


London Borneo Tobacco Company, LaWe 712, 1 dollar, geelkoper, 31 mm. (RR), voor zover bij mij bekend de enige token van deze plantage met ingestempelde cijfers.

Silau, LaWe 249a, 1 dollar, cupro-nikkel, 38 mm. (R), dubbel cijfer op keerzijde.

Tenom rubber, Lawe 782, 50 cents M, cupro-nikkel, 25 mm. (RR)

Voorbeelden van een tokens met instempeling van een letter/cijfers en een handmatige doorboring


Onderneming Argasari, LaWe 16, 1/2 arbeidsloon 1892, geelkoper, 30 mm. De 1/2 is weg geslepen en vervangen door een instempeling 1 respectievelijk 2,50. Erg speciaal, de variant met instempeling 1 is uiterst zeldzaam (RRR) de variant met 2,50 nog zeldzamer RRR/RRRR).


Vergulding (sommige tokens zijn vernikkeld, verzilverd/verguld):Twee bewerkte tokens van de plantages Soember Doeren en Soember Soeka. De eerste, 25 cents van Soember Doeren, is vernikkeld/verzilverd en is er een restant van een doorboring zichtbaar die weer gestopt is. Waarschijnijk is deze token als sieraad gebruikt. Op de tweede, 25 cents van Soember Soeka, zijn nog sporen van vergulding zichtbaar


Andere bewerkingen (vaak ontwaardingstekens)zoals ingekrast kruis, knipje uit rand e.d.:

Unternehmung Hessa, LaWe 98, 1 dollar 1890, cupro-nikkel, 38 mm., keerzijde blank (S), vier verschillende bewerkte tokens:
1) Ingekrast kruis op keerzijde, wellicht ter ontwaarding van de munt,
2) Handmatige doorboring op "vier uur",
3) Aparte token, rare kleur en niet helemaal scherp, wellicht een vals "gegoten" exemplaar,
4) Bewerkte token met afbeelding doodshoofd op keerzijde, wellicht ingeklopt met spijker. Door wie en wanneer??? Konden munten maar spreken...

Silau, LaWe 249a en 249b, 1 dollar, cupro-nikkel, 38 mm. (R/S) diverse bewerkingen.

Er zijn maar enkele exemplaren bekend met de instempeling S.A.N.A.N, tokens met instempeling van een getal zijn minder schaars. De middelste token heeft naast een getal ook een ingestepelde V vanaf de rand, waarschijnlijk is dat een ontwaardingsteken. De derde token heeft zowel aan de voor als aan de achterzijde een ingestempelde 14. Wellicht zijn deze tokens ook gebruikt als identificatie penning voor koelies.

Pridmore 72


Twee tokens uit Ceylon. Een gewone en eentje met een stukje uit de rand ter ontwaarding van de munt.